Nuffnang Ads

Wednesday, January 14, 2015

Cara mnguruskn masa dgn harapan xkn susahkn org sekeliling..

Salam friends and bloggers:

For today's post , sya nk share info ttg pengurusan masa ..Kenapa tiba2 ek?sbb rsanye , sy perlu lakukn satu initiative utk seseorg yg sy kenal , yg cara pngurusan masanya sgtla teruk... xpernah berubah walawpun sudah ditegur byk kali.. sampai dlm hati ni pernah trlintas nk enrolkn dia masuk kelas pngurusan masa..but ..xpela .., ini je la usaha n pertolongan sya , harap beri mnfaat utk dia, kwn2 ,students n bloggers.




As per shown above , rasenya saya dah paparkn maklumat paling padat n ringkas ttg masa n cara pengurusan masa.. Ni bia sy elaboratekn sikit ,which it requires sedikit masa anda utk memahaminya.. ni bukan dikira mmbuang masa ya.. mmbaca sesuatu yg ilimiah tu pahala , bukannnya buat benda lagha pon..ok..


Before strt writing this , sy dah referred byk articles ttg pngurusan masa .  saya extracted n combined facts yg saya rasa kita boleh sama2 implement in our daily life. Saya nk kena jugak share ni sbb i think i HAVE HAD ENOUGH dgn perangai certain2 manusia kat lua tu, yg xtaw nk hormat masa , due to their time managemnt yg sgt2 TERUK!xpernah ade initiative nk berubah ,xpernah nk belajar from many lessons yg dah occured disebabkn sikap selenga n sambil lewa_ suka bertangguh! 
So ,ni sila la JGN TANGGUH@ baca ilmu yg sy nk kongsikn ni..bukan hnye utk kebaikn sy.. utk kebaikn bersama agar xsusahkn lebih ramai lagi manusia kt kelililng anda tu k..





Antara cara2nya :
1) Ambil keputusan utk berubah- Kputusan yg telah diambil prlu disertakan dengan tindakan . Cth, nk ambil keputusan utk xkn datang lewat ke tempat kerja, ia juga perlu disertakan dengan tindakan2 yg perlu anda lakukan untuk mengelakkan anda datang lewat seperti tidur awal, set alarm but letak jauh semter dua dari katil so tht anda terus/trpaksa bangun sbb nk hentikn alarm tu.bila da bgn , jgn  patah balik baring.. mmg x dan la...disiplin kena ada.




Tetap dengan objektif anda (istiqomah)-  Anda perlu tetap dengan objektif kehidupan. iaitu slh satunya nk urusknmasa dgn baik ..Pastikan anda selalu mengingati tujuan hidup,hargai masa , hormat masa org dan sentiasa berusaha untuk mencapainya. Lama kelamaan ia akan sebati dengan cara hidup anda.insyaallah..

Buat senarai tugas harian- List down apa yang harus anda lakukan sepanjang hari. Pastikan senarai tugasan yang anda lakukan mengikut terhadap kepentingan sesuatu perkara itu.  Apa yang dah dirancang pada hari ini TIDAK BOLEH DITANGGUHKN ke hari esok. If tnye saya , saya prefer siapkn secepat mungkin sbb saya xnk pikirkn pasal keja bertangguh tu n nanti SPOILKN hari2 saya yg lain.. cth , kj opis nk htr next week , tapi sy siapkn hari ni gak sbb xnk SPOILKAN my weekend pikir psl kj yg pending tu.benci sgt2!.

Guna remindar: - Sedia maklum ,skrg zmn teknologi.. Smartphone kemain melambak n byk application.. xsalah kiranya jika kita manfaatkn phone anda  , SET REMINDER- utk ingtkn kita perkara2 yg kita perlu buat sekian2 haribulan. Setakat hapdet facebook, xhapdet keje , susah gak ya.xpon ,bc note padn sticker reminder yg cinonet tu.. tmpl je la kt cermin kretajap...kt komp ke..so tht selalu nmpk n selalu ingt nk buat pe..


.
Bijak utk  terima@tolak suatu pelawaan-  Bgi anda yg masih ade pending kj , pastikn anda tahu bagaimana nk tolak o terima pelawaan or 'godaan' kwn2 yg nk ajak melepak , karok n mn2 je yg sewaktu dgnnye: yg boleh mnyebabkn anda trpaksa delay kj anda. yup , nk release stress,release juga..tapi pastikn RELEASEKN kerja anda dulu , baru le r release pape yg patut..tolak pelawaan dgn sopan..sure kwn2 anda memhami.. xpon ,setkn priority hidup anda.pasrtikn mereka hormat masa anda. jgn bia org melekeh -lekehkn anda or to screw u up dgn mslh kj xsiap. . 

Sistematik- Buatla suatu tugasan dgn bersistematik dpt membantu utk uruskan masa dgn lebih baik. try to be a GOOD multitasker.. a proper multitasker..kalo rase boleh buat dua kj sambil mnyambil ,cb la implement. Jika, rs nk berborak ms tgh buat pape kj, tgn pon kena la brgerak.. i mean, .jgn mulut bergerak sibuk berborak ,tp tgn trus berhenti buat kerja..then,  if nk beli dua jnis brg kat satu tempat yg sama , capai je mn2 yg jumpe dulu , baru cari brg yg keduanya.. ni x, sibuk2 nk cari brg no 1, pdhl brg no 2 da de dpn mata , tpi xnk amik?? snggup tu buat second round pusing aftr jmpa brg no.1??wht the heck?? then ,ade kes, order mknn kat kaunter yg sama , tpi order 'selai2'..i mean , order mi grg , then  byr ..lps byr , order kuih pulak then byr???ape kes ??selain anda mnunjukkn anda ni mmg teruk time manamgntnya, trserlah ketidak sambungnya otak2 sel anda nk berhubung?oo..ni sy geram sbb at the same time ,masa sy pn trbuang sbb buang masa mnunggu?homaiiii...sgt2 la marah bila org XTAHU NK HORMATKN MASA SAYA!!!




(gmbar yg tiada kaitan dgn topic..justforfun:P)

Muhasabah diri- Di akhir setiap hari, muhasabah diri untuk menyemak samada anda telah lakukan apa yg anda sepatutnya lakukan pd hari ini. Adakah anda tlah menangguhkan @ melengahkan tugas sepatutnya disiapkan? Ambil PENGAJARAN ats sebarang KESILAPAN yang dilakukan dan buat PEMBETULAN dan PEMBAIKN...oh , plzzzzzz la...saya merayu ni... jgn buat hangat2 tahi ayam if nk berubah... plz learn from your previous lesssons..

berikut pula antara kpentingan pengurusan masa: 

a) Apabila anda gagal untuk menguruskan masa dengan bijak, anda mungkin:
b) Membazir banyak masa yang berfaedah
c)Menjadi tidak produktif
d)Mendapat stres
e)Menjadi cemas dan bimbang
f)Bertambah gusar dan mudah marah
g) Dan yang paling utama, anda:
Gagal menyiapkan apa-apa tugasan pada masa yang ditetapkan




And last but not least , saya mohon anda hormatilah masa anda n belajarlah utk sentiasa menghargai masa org lain.. Jgn lah EXPECT org akan menghormati kita jika kita sendiri xreti nk menghormati masa /org lain... Mohon maaf jika trkasar bahasa..

Jazzakallahu...


Salam...



Referrences: 1) : http://www.ahmad-sanusi-husain.com/2012/03/8-cara-mudah-untuk-meningkatkan.html#ixzz3OrC4QzX3


2) file:///C:/Users/Bostonwebstaff/Downloads/pengurusan%20masa.pdf

3) http://homefamilysite.com/blog/tips-pengurusan-masa-yang-berkesan/

Lesen Restoran Digantung Selepas Gambar Tikus Dalam Masakan Tersebar


Pepagi browsed fb ,trnmpk ni kat news feed.. such a turn off! terus xjadi breakfast...haiihhhh....

Sebab i  terrrrrrrr.....stumbled upon this..!





Sooo  disgusting!Eeeeeuuuuwww.....


for further details , boleh pegi directly at this link.:

http://www.straitstimes.com/news/singapore/more-singapore-stories/story/owner-hotpot-culture-comes-clean-about-dead-rat-20150115

http://www.siakapkeli.com.my/2015/01/bangkai-tikus-dalam-lauk-di-restoran.html

Friday, January 9, 2015

Pre-cautions:Malaysia alami musim sejuk



Salam

Lately , waktu pagi sgt2 la dingin n sejuk.

Then ,dis morning ,klua rumah around 7.30 am , keadaan di Padang Jawa ,Shah Alam was drizzling , berkabus .... sejuuuuk .. sbb gi kj naik moto dgn husbnd.. wht to do ..my ofiz is in KL , his is in P>J..nk drive mmg xkan sempat sampai ofiz on time.

Masa nk klua rumah , sy da siap2 pakai jaket setebal mungkin n him too.Well, sedia maklum, sbb byk byk kat online , musim sejuk is approaching..n yup..it is true.

sampi2 kt ofz td,bangunan klcc sgt2 berkabus..this building is just opposite my college building.. xsempat lak amik gbr ..but dont worry..wil put it inside this post , immediately.

So , nasihat sya,if nk klua rumah , especially pada yg g kj naik moto ngn husband tu ,pastikan pakai kasut litup, pakai socks, pakai jaket tebal n if could coveryour mouth n nose dgn face masks..sejuk luarbiase mmgsampai rase inhae aircond lak along the way to d ofiz..

Btw , i am strting hving flue.. nk dpt fever ,maybe sbb  perubahan cuaca...cheewaahh..mcm bru balik dri oversea lak overnya..;)

utk info tambahnan boleh pegi kt link ni k. salam

credits to: http://www.siakapkeli.com.my/2015/01/malaysia-akan-dilanda-musim-sejuk-luar.html


Thursday, January 1, 2015

Presentation Preparation

Salam bloggers and friends

Bismillah..

Selamat mnyambut tahun baru kpd semua saudara mara , sahabat handai and bloggers.

So,wht r your vision n mission for this new year?wht ever they r  , kita sama2 doakan n usahakn smoga matlamat kita trcapai with the blessings of Allah ya.


Today dah 2nd Jan 2015. Bila bukak academic calendar tadi, obviously , next week semester baru utk para juniors  n seniors di bwc. Kat sebelah meja ni , bersusun few stacks of exam papers yg belum diperiksa.Eh, apsal kj last year xsiap2 ni??:)..  alaaa.. chillex......ni semua papers bebudak international.. dorg tgh berjimba kat negara masing2..they'll be back in february.. so , i stil hv an ample time to do d markings.

Btw , utk post kali ni saya nk share tip2 utk buat persediaan project presentation. Sedia maklum ,usually on d 1st week of academic week, saya akan bagi a brief description ttg subjects yg saya ajar to my students.. Saya juga akan bagi branches of assessments , as well as d titles for d  presentation purposes.

So , tips2 ni sy buat utk rujukan kwn2 n my students... Penat sbb stiap tahun,setiap semester ,kena ulang guidelines yg sama. Now, korg refer kat sini je la ek:

Firstly , utk  pastikan your presentation x boring dan mbebankn , make sure anda buat any topic yg anda rasa mmg betul2 minat n tahu d background of it. Senang nnt xdela stress sgt masa cari bahan n masa nk present nnt cpt ler phm soalan dri juri2.ini penting tau.

utk my students,usually , topic mmg saya bg open ..more concentrating on any of currents issues.

Bila dah choose d topic , bahagikn sub2 topics/contents dgn your group members.( ni utk yg buat groupwork).utk yg individual , pastikan anda allocate sub2 topic tu seringkas mungkin.

Then ,lps dpt cari contents/bahan, buat report and power point slides. So kat sini la yg saya nk tgk hasil research dari students/individuals.

Tapi ,kbykn suke buat silap sbb suka sgt letak all texts/paragraph kt dlm satu slides. Habis dihimpit semua. Maybe sbb nk nmpk byk..tpi , actually ianya adlah KESILAPAN yg besar sbb audience can read d whole text dgn sndri.bezanya audience nk pemahaman n summary of the text.. sbb tu la kena present.. if setakat nk baca , ianya akan buat audience punye attention span akan hilang.

cth lecture slides saya.

Kalo tnye pengalaman saya , I'll try not to talk too long. They say its best to leave your audience before your audience leaves you. So , utk elakkn ini berlaku , letak hanya main points dlm satu slides mengikut subs topic. then u EXPLAIN , serta ELABORATE setiap points ,mnggunakn ayat anda sndiri..xkisahlah berterabur englishnya. yg penting keyakinan anda dlm memahami ape yg nk dibentangkn. 

Usually saya bagi full credits kat sini , more marks wil b given  to compare dgn org yg pandai english tpi byk buat reading instead of explaining. Yg paling teruk , if saya dah pissed off ,sy biarkn presenter baca semua text tu , literally ,saya akn minta presenter utk summarizekn guna ayat sendiri at once..haaaa.terkebil2 gak la nnt kan? Apparently ,masa ni la kita boleh tahu sama ada presenters ni benar2 fhm ape yg dibentangkn atau x. 




Tapi , nk cari keyakinan n kekuatan buat pembentangan tu satu hal gak. Dikenali juga sbg 'Stage Fright'. Kebiasaannya , stage fright ni happen to all of the presenters...termasuk la saya.. even da hari2 buat pon, xbyk..sikit tu ,tetap ade. Cara saya atasi? saya pastikn sy buat persediaan awl.. pastikan semua materials ,handouts ade ..soft copy, buat la backup..kang xde kang,mmg la kalut jadinye.yg penting ,istighfar byk2..better ,  call la mak ayah kita minta their blessings..;)


Utk tarik perhatian audience , pastikn anda mnjadi sekreatif mungkin.. sambil2 tunjuk slides yg ringkas dan padat ,sertakan sekali audio or graphics yg  TALLY  dgn topic yg dibentangkn.. jgn la letak lagu mcm eminem utk presentation psl Child Abuse.. ltkla lagu yg sedap didgr.. attachkn sekali video yg berkenaan..cth if buat pasal flood, sertakn vid flood ..jgn la ltk vid Justin Bibir?motif??  pastikn ni di tayangkn at the end of the presentation.
Yg lain2 , usaha dan tawakal je ya.. insyaallah , dgn persediaan yg awal, rasenye , insyaallah ok2 je tu presentation tu nnt..owhya,utk kenangan , nanti suruhlah kwn2 recordkn video masa pmbntgn..boleh tgk balik slh silap yg boleh dielakkn utk pembentangan di semester/subject2/pmbentangn kerja yg akan dtg.sekian. 




Cth guidelines n projects : ni utk rujukan students saya shj

Subject ( Technical Writing - DEN 1013)

Technical Writing- DEN 1013
Project
Report  ( 10 %)
Write a full report on one of these topics:

1)      Global Warming
2)      Child Abuse
3)      Pollution
4)      Fashion
5)      Music
6)      Bullying in School

Contents:
1)      Introduction ( 1 para)
2)      Types ( 4 para)
3)      Causes / Reasons ( 4para)
4)      Effects ( 4para)
5)      How to overcome (  4 para)   p/s: use this if only you choose title 1 , 2 and 3.
6)       Conclusion ( 1 para)  - use your own view and perceptions towards the topic.
7)      Appendixes : photos , journals , articles
8)      Reference : title of the books , URL address

Note :
1)      Please make sure that you use your own words. Plagiarizing any reports from internet is not allowed and no marks will be given.

2)      Please prepare the power point slides as well for the presentation purposes.