Nuffnang Ads

Wednesday, January 29, 2014

Pada Haiwan Ada Pahala



Salam semua..

Tadi tgh dok berblogwalking mnmbh info to myself....suddenly terrrr came accross one topic ttg haiwan peliharaan... Terus sy clicked at the link sbb titlenye sgt2 la interesting which i found it dri forum.cari.com.
credits to: (http://forum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=783148)



Owh , but the way ..actually sblm ni sy ni  bukanlh penggemar kucing( but it doesnt mean sy ni bukan pnyayang  ya:P)..just maybe becoz of my previous experience with the cat yg my parents prnh bela n i used to hve one before (color orange which i was around 9-10 yrs old ).. ms tu mmg blik skola cri kucing , peluk2 smpai tanak bgi lps.. But , there got one day which had turned my syg2 feelings towards cats ni changed sbb , haaaa..actually ms tu sy kemain peluk2 kucing sampai tanak bg lps.. Then , the cat was angry kot(hilg sbr) , haa..suddenly dia terus bit my arms..Kita ni yg trprnjt quickly tried to let him go la..But , guess wht ..tetiba dia xnk lak n terus tarik (which i considered as scratched) bawah lengan ni dari lipatan siku ke pergelangan tgn..Tu diaaa...dptla 'his signature' yg pnjgnye dkt 6 inci gk la...It was so painful ..So, sm la..such a turn off nk bela kucing pstu..serik mak, nok!

So , starting from tht day onwrds,  sy xbrp nk belai kucing n i will always keep my distance from them.Trauma n takut   actually..heheh..but, ni ha,terjump pula one article yg could change my perception..Maybe aftr dis i wil try to b nice to cats , i mean ..nk bela n belai tu xler sbb sy pon senang btuk2 n bersin once dkt ngn kucing ni...but , pasni nk rajin bg mkn je..haha..nk bwk main , xberani..tkut kuku kucing tu yg berkuman sbb jln xpakai kasut..kekkekee...;P..kidding

So , kt sini sy nk sertkn sedikit huraian yg agak menarik perhatian sy from the rticle:
1) “Semua makhluk akan dikumpulkan di hari Kiamat termasuklah binatang, burung dan yang lain2. Keadilan Allah yang amat sempurna di mana kambing yang tidak bertanduk akan menerima pampasan / ganjaran dari kambing yang bertanduk.  Allah akan mengarahkan mereka : ‘Jadilah debu!’. Maka berkatalah orang kafir : ‘Alangkah baiknya kalau aku menjadi tanah (supaya aku tidak dibangkitkan untuk dihitung amalku dan menerima balasan) ‘(Surah al-Naba’ : 40]. Ini telah diriwayatkan di dalam Hadith Nabi (secara Marfu’) di dalam hadith tiupan sangka-kala”

[Ahmad Syakir. Umdah al-Tafsir 'an al-Hafiz Ibn Kathir, 1/772, Dar al-Wafaa', 2003].

Ya, mereka menjadi debu.  Tidak ke Syurga dan tidak ke Neraka.

Kucing ini pada Hari Akhirat nanti akan menjadi debu.  Terhenti setakat itu.  Tidak masuk ke Syurga dan tidak pula ke Neraka.

Sedangkan kita manusia tidak terhenti setakat itu.  Kita ada urusan yang lebih besar menanti.  Selepas dihisab, kita seterusnya akan diberi nikmat ataupun diazab.  Samada menjadi ahli Syurga atau menjadi ahli Neraka.

**Moga-moga ALLAH Ta`ala jadikan kita ahli Syurga dan melindungi kita dari api neraka, amin.

Justeru, kehadiran kucing yang comel ini bukanlah sepatutnya dilayan sekadar untuk diambil manfaat di dunia sahaja.  Iaitu hanya untuk menjadi teman bergembira atau bermanja sahaja, tetapi sepatutnya dilihat lebih luas dari itu.  Ia adalah ujian ALLAH buat kita yang mana keputusan ujian tersebut hanya kita ketahui pada Hari Akhirat nanti.

Pada seekor kucing yang kita temui di jalanan atau yang kita pelihara ada ujian ALLAH untuk kita.  Samada kita berbuat baik atau zalim dengannya, semuanya akan dicatit.  Dengan menyedari bahawa ia suatu ujian, maka lakukanlah kebaikan kepadanya.  Antara yang baik boleh kita lakukan ialah:

Menyantuninya.
Memberinya makan atau minum.
Menyediakan tempat tinggal.
Mengubatinya jika ia sakit.
Menolongnya jika ia terjatuh atau tersekat.
Menemukan dia dengan rakan-rakan atau ahli keluarganya.
Dan sebagainya.
Itu semua boleh mnmbhkn catitan amal pahala kita.  Seterusnya dapat mendekatkan kita kepada redha ALLAH Ta`ala dan SyurgaNYA.

Janganlah pula kucing tersebut menyebabkan kita menambah dosa dengan menyepaknya, dengan mengherdiknya, dengan menipunya, dengan menderanya dan lain-lain yang menyakiti hati dan tubuhnya.

ok..to all cats out there, if ade rezeki u olls , if mummy jumpe , insyaallah nnt mummy bnjer mkn k..hikhik..:)

Jazzakallahu..slm..:)

AMARAN:NASA sahkan kemungkinan matahari terbit dari Barat!

Assalamualaikum .

Sambil jari ni leka cari lebih info tentang perubahan2 cuaca , kejadian2 yg luar biasa yg xkita jangka , sy terjumpa satu lagi article ttg perubahan ketara dibumi tpi tidak  kita sedari.Mohon dihalalkn dri tuan punya article ini ya.. Sy hnya dpt share maklumat yg perlu.. Waalhualam...Utk details and elaboration of this article , feel free to visit the blog owner at this link:  
http://mohdzopfan.wordpress.com/2013/12/25/sudah-semakin-hampir/

Mukadimah:
Menyampaikan dalam bahasa termudah. Tidak perlu bermadah. Tidak perlu susah. AMARAN! BACA SAHAJA!  Persoalan yang bermain di benak seketika anda membaca boleh diletakkan ke tepi dahulu. Perkara yang diberitahu ini adalah perkara yang tidak kita nampak. Masa depan. Masa depan dalam satu jangka waktu yang amat dekat TANPA disedari ramai. BACA dengan SABAR.
KUTUB BUMI & POLE SHIFT

Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.
Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 batu setahun pada tahun 2007. Ia bergerak sepantas 26 batu sebulan pada tahun 2013. Terkini kepantasannya 1 batu setiap hari!!
Kelajuan pergerakan Kutub makin bertambah Dalam masa 2 tahun kutub ia akan sampai ke Siberia untuk berada di kedudukan 40 darjah. Pada titik ini ia akan meluru merentasi garis Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan. Ini boleh berlaku dalam jangka waktu yang sangat pantas samada beberapa hari atau beberapa jam. Jika ini berlaku, seluruh geografi akan berubah. Ada tempat yang timbul. Ada tempat yang tenggelam. Air akan mencari tempatnya. Ada tempat mengalami banjir. Ada tempat berubah menjadi padang pasir. Amerika selatan khususnya Brazil akan menjadi Kutub Utara manakala India akan menjadi Kutub Selatan. Malaysia dijangka berada sebaris dengan India. Tidak tenggelam tapi membeku. Khatulistiwa pula berada di Antartika.
Peralihan kutub yang semakin pantas membuatkan saintis mengagak keseluruhan medan magnet bumi akan flip di mana kompas yang dahulunya menunjuk ke utara akan beralih arah ke selatan.
Semasa pergerakan flip peralihan kutub dari 40 darjah utara ke 40 darjah selatan pergerakan besar air boleh mencetuskan mega tsunami yang menenggelamkan tempat-tempat sebagaimana yang berlaku kepada Atlantis. Antara negara yang dijangka tenggelam terus ialah India dan Australia Barat. Bandar-bandar ditepi laut akan ditenggelami air. Peta dunia akan berubah dalam masa dua tahun selepas peralihan kutub berlaku. India akan tenggelam terus. Begitu juga Australia barat.
Apabila berlaku flip pada kutub medan magnet bumi akan menjadi lemah. Medan magnet yang kuat melindungi bumi dari kerosakan oleh sinaran matahari. Kini bumi akan lebih terdedah kepada kesan dahsyat akibat gejolak api di matahari, angin solar, ribut surya dan sun spot. Manakala flip juga bakal mengakibatkan berlaku gempa bumi, letusan gunung berapi, banjir, tsunami dan taufan yang dahsyat yang belum pernah berlaku sedahsyat itu.
Pergerakan kutub memang sedang berlaku. Makin hari makin laju. Pergerakan kutub dapat dilihat dengan fenomena berbagai bencana alam yang kerap berlaku.
Bilakah peralihan sepenuhnya kutub akan berlaku? Mengikut anggaran para spekulator, ianya akan berlaku pada tahun 2015 kerana selepas pada itu, pergerakannya dijangka tidak sedrastik kini. Ingat! Hanya Allah yang Maha Mengetahui kerana semuanya adalah perencanaan Ilahi.





BRIM 2014

Salam

Nk share update ttg BRIM 2014




Kpd mereka2 yg lyk , boleh  update no akAun anda di link ni:

https://ebr1m.hasil.gov.my/







Rezeki jgn ditolak , musuh jgn dicari..:)


Tuesday, January 28, 2014

info: amaran tsunami di pantai timur dan sabah!

Salam .




Share info dri rakan. Sumber berita dari :

 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=356553274484319&set=a.102099863262996.2182.100003889474416&type=1&theater

Malam ni pd pkl 12.30-3.30 pg sinaran cosmos akn memasuki bumi dr marikh. Sila matikan telefon pd waktu malam. Jangan letakkan telefon berdekatan anda dan pastikan tiada telefon diletakkan berdekatan anda semasa tidur kerana menurut NASA menerusi berita BBC sinaran tersebut sangat merbahaya. Sebarkan Dari P5 ATB 2 -maklumat di terima dari ESSCOM menyatakan tsunami kemungkinan akan melanda pantai timur sabah dalam masa 36 jam. Mereka terima dari Jabatan Kajicuaca Sabah. Maklumat lengkap akan menyusul. D Tv3 tadi disiarkan esok diramalkan ribut d Sabah dan Labuan. Brunei juga. Pahang diberi amaran banjir besar lagi kali kedua. TERKINI!!Jepun telah memberi amaranTsunami 6-7 S.R dalam masa 36 jam dan semua diarah berjaga-jaga. Amaran angin kencang, laut bergelora -http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131226/dn_30/Amaran-angin-kencang-laut-bergelora ACEH pukul 5 pagi tadi mendengar suara anjing lagi mengaum sperti suara raksasa utk yg kedua kalinya dari bawah dasar laut Samudra Pasifik . Menurut para ulama, itu suara Dajjal yg berusaha naik ke dunia. Oleh krn itu kita diperintahkan : Sentiasa tidak berhenti mngumandangkan azan dan mendirikn solat. MESIR DILANDA SALJI , RIBUAN IKAN TERDAMPAR DI LAHAD DATU dan yang terbaru IKAN LUMBA-LUMBA , KETAM , DAN SEGALA JENIS HAIWAN LAUT LARI KE DARAT DI PELANTAR PERAIRAN TERENGGANU SEHINGGAKAN PEKERJA PELANTAR MELAUNGKAN AZAN ! Dan sekarang ni dikatakan PERALIHAN KUTUB sedang berlaku dan UMAT ISLAM perlu update BEARING KIBLAT masing-masing . Hanya Allah sahaja yg maha mengetahui . Jika ada perubahan kutub makna nya matahari akan berubah arah dan terbit dari sebelah barat . Siapa yg membaca ini, tlng sebarkan. Sila hantar kepada rakan anda agar dismpikan berita ini. Jgn dipermainkan, Lillahi Ta'ala . Demi Allah ini amanahmu. Kiriman dri kawan saya semoga menjadi peringatan. Wallahua’lam....








Xpasti betul atau x..yg penting jdikn iktibar ..tambahkn amalan..

info: Tip /Panduan kesihatan untuk lelaki

Salam,

Mengikut penyelidikan atau secara umumnya, lelaki sememangnya kurang berminat untuk ke klinik membuat pemeriksaan kesihatan bagi mengetahui tahap kesihatan secara keseluruhan berbanding golongan wanita.

Terdapat statistik yang menunjukkan bahawa golongan wanita akan hidup 10 tahun lebih lama daripada lelaki kerana mereka peka dengan tahap kesihatan mereka.

Oleh itu, kami ingin berkongsi dengan golongan lelaki di luar sana beberapa jenis ujian kesihatan yang boleh membantu anda. 

Lakukan ujian tekanan darah
Berapa tinggi tekanan darah anda hari ini? Bacaan seperti 140/90 atau lebih sudah dikira tinggi. Bacaan normal pula 120/80 .Tekanan di tempat kerja atau keadaan sekeliling boleh menyebabkan tekanan darah anda meningkat tanpa disedari. Apabila anda menghidap tekanan darah tinggi, anda telah terdedah dengan serangan jantung, mata rabun, strok, kerosakan otak, kegagalan fungsi jantung dan kerosakan salur darah. 

Lakukan ujian kolesterol
Kolesterol baik dianggap HDL yang membantu mengesan risiko serangan jantung dan strok manakala kolesterol jahat yang dianggap LDL merupakan penyumbang kepada sakit jantung. Gaya hidup sihat seperti pengambilan makanan sihat dan senaman  sprti gym setiap hari boleh membantu anda mengepam HDL dan menurunkan LDL. Bagaimana untuk mengetahui tahap kolesterol anda? Sila lakukan ujian kolesterol sekarang. 

Lakukan ujian BMI dan ukuran pinggang
Mengekalkan berat badan yang sihat merupakan penyelamat utama hidup anda. Jika anda berjaya mengekalkan berat badan, anda mampu mengelakkan serangan sakit jantung, kanser dan strok. Lakukan pengiraan BMI (body mass index) dan ukuran pinggang. Menerusi BMI, anda boleh tahu sama ada anda kurang berat, normal, terlebih berat atau obesiti. 

Lakukan ujian mengesan barah kolorektum
Walaupun jumlah pengidap barah kolorektum jarang diketengahkan tetapi ia jumlah yang semakin meningkat saban tahun. Jika anda lelaki yang berusia lebih daripada 50 tahun, sudah tiba masanya untuk anda bertemu dengan doktor untuk mengesan penyakit barah ini. Sekiranya anda mempunyai keturunan atau sejarah keluarga yang menghidap kanser atau ketumbuhan di dalam kolon, jangan segan mengaku depan doktor anda. 

Diharap dengan tips ini dapat membantu golongan lelaki di luar sana mula menitikberatkan tentang kesihatan tubuh badan anda.

p/s.. Selain dri jaga kesihatan , dont forget to jaga kecantikan muka anda sekali ya:).. If xrajin nk belai2 muka pi spa , pakai masker Shiseido pon dah cukup..murah dan bersih:) Utk dapatkn masker shiseido , sila2 la layari link fb kami utk tempahan/pembelian..di link ni:

                                                  https://www.facebook.com/ShiseidoBorong



And...Yup ,lelaki zaman sekarang sudah ramai yg rajin n menitik beratkn kecantikan muka dan kekemasan diri.Good job!:)

Ikan Duyung Berjaya Di Rakam Video

Salam semua..


Ok..since sy ni dah strt rajin google intrnet ni ,suddenly i stumbled upon an article tentang ikan duyung yg berjaya dirakam secare xsengaja by one tourist yg tgh dok melancong tepi laut somewehere in Kiryat Yam ,  Israel. Before2 dis ade gk sy heard n watched few videos abt mermaid but to me , all nmpk fake and invalid..Just kli ni je rs mcm real..Ontahla...den pon xtaw camno nk kobarkn kek ekau..hikhik..:)

Apparently , sy dah tgh d video tu n it seems like mcm real jek..but better just let u guys je yg judge by watching the video at this link..Enjoice!:)

http://www.youtube.com/watch?v=Rp91xFptn94




Salji di Filipina dan Vietnam..If turun kt Malaysia??

Salam semua

Sperti yg kita sedia maklum , currently suhu di Malaysia da sejuk2 lak..Sometimes , bila bgn pepagi nk solat subuh n mandi tu , mmg la rs sejuk n dingin sampai mengigil2 la badan ni after kena air..

Lagi lak sy ni jenis suke mandi mlm.. So now , da tukar schedule ..tanak mandi mlm but mandi before maghrib masuk( after balik dri kj)..;)...if x, blik kj je trus tdo as i hv no comitment yet nak buat all the housechores..single kot..;P

Ok , back to our topic , bila da musim sejuk ni , i'm becoming a bit curious and jdi jakun nak google any news yg related to musim sejuk in Asia which kot2 could lead to snow fall ke..and..luckily i found few articles ( xde la latest sgt kot as these phenomenons happen last year)..

So , far yg sy jumpe , is a snow fall dkt Filipina ..Boleh refer dkt link ni ..Kt sini it was mentioned tht salji turun di Filipina on 24th of July 2013.. Not too sure to caya or not but boleh tgk dkt youtube at this link:
http://www.youtube.com/watch?v=oJxmqIyQ2MQ


then d second one , was happened in Vietnam..yg ni baru x baru la kot..sbb it happened last year , 15th December 2013.

Seronoknye tgk dorg men salji...but..hohooo..sejuk weh!:)den xtahan sojuk!!
Hmmm..ni semua tanda kebesaran Allah.. Subhanallah...

Tpi since Malaysia da strt sojuk2 yo ni ha, if dpt salji cenggini , then i dont have to go to oversea nak main salji..hihi..;)

Haa...in my dreams la khennn..;)

Tpi ape pun , i have to admit that , sometimes cuaca yg kejadian yg xmenentu ni buat sy sedikit risau n takut.. Yup , xsemestinya setiap perubahan yg jrg berlaku ni , kita jangan nk ingt seronok je..but at least kena amik iktibar ,,Ni boleh dianggap tanda2 yg kita xsedar yg sebenarnye bumi ni dah semakin tua and Allah itu Maha Besar .. Agak2 risau sedikit sbb ade juga news yg sy bc di internet ttg NASA's report ttg isu matahari terbit.. but , i dont think tht i would like to further the issue here.Sbbnya sy mula rasa takut benda yg termaktub (tanda2 kiamat) dlm Al Quran slowly telah wujud just kita x di'acknowledge' dgn betul...Tpi sy galakkan anda semua rajin2 google ttg isu ini..Insaf sy dibuatnya..hmmm

Moga Allah memberkati saya, seluruh family saya and anda semua..Jazzakallahu..slm''';)

Thursday, January 16, 2014

Uptown Damansara-Mahal and kotor xberagak!

Assalamualaikum semua,

Moga berada di dlm keadaan yg sihat dan diberkati  Allah selalu..:)


Ok ,for this entry , haa..just nak share my experience which is actually more to my frustration n dissapointment feelings pi mkn kat Uptown Damansara semalam..

last night most probably , will be my last day la kot nk pi mkn kat sana as baru ler terperasan a few situations yg xsemenggah n terus buat sy hilang selera nk mkn!Tapi situations ni i saw dkt area yg sy pi mkn ..tempat2 n gerai berdekatan , sy xberani nk comment sbb xpi mkn kat byk lagi gerai2 kt situ..So , yg ni just specifically kat tempat yg saya mkn k..

Nak dijadikn story ,last night  my fiance asked me where to makan for dinner , then suddenly tekak ni mngidam nk makan sotong goreng kat Uptown Damansara..Yup , it had been always my choice nk makan sotong goreng there as the taste is really nice , mild and crispy.. Xseperti sesetengah kedai makan where the sotong goreng will be sangat liat sampai nk tercekik ler kita nk mkn..haihhh..

So , we decided to go to Uptown Damansara to have our dinner.. Then bila sampai2 je terus ler meluru kat satu Chinese Stall yg sememangnye d one n only sotong goreng yg paling sedap( to me la khenn)..;)...

So after made an order , sambil tunggu order siap mata ni melilau la tgk keadaan sekeliling.. then suddenly ternampak satu benda yg terrrrruuss buat saya kembang tekak nk mkn..Did u guys know what actually that i saw?Aiyaaaaa... ni haa... elok je all the plates yg bekas customers mkn depa letak /campak actually- as i saw the cleaner main2 campak2 je the plates right in front of me, elok je landing dkt tepi TONG SAMPAH!HOMAIGODDDDD...!!! Terus hilang selera..It was such a TURN OFF man! :(
 tadaaaa....siap brsusun keliling tong sampah tu..hmmm...da la saya ni jenis penggeli n cerewet bab2 makan ni..Saya ni jnis xkisahla byr mahal asalkn mknnye sedap , tempat bersih n layanan splendid..but this time , haiiiyaaa...wa xlalu ooo...
 So tgh leka dok perati sambil tekak da kembang2 ni , sotong goreng sy da sampai.. Tup2 , harganya sudah naik bah!Last month mkn it was only rm6 satu plate( kecil ok), now ah..it costs me rm10 dgn seciput punya hidangan..Ok. Thats it..!hati da terus mmbara nih..but mls nk buat kecoh , saya terus byr..Tunang pon da cuak2 tgk my face yg da xde mud nk mkn. Then bila nyoya tu tanya, nk order air ke?terus sy geleng pala..haiiyaa..xlalu weh nk telan air pon...btw , tunang sy order teh ais , rm3. hmmm..mahal pada saya yg sgt berkira bila mkn kt tempat yg sy anggap kotor(sorry to say sbb da trnmpk depa longgok pinggn n cawan dkt tepi tong sampah je.. Rase2nya sebelum2 ni xde la seteruk ni sbb actually Uptown ni tempat sy selalu pi mkn masa bljar kt UiTM lagi..hmmm..
 So , mata ni dok la melilau tgk kot2 ade cockroaches ke..haaiii..bru je ckp , sekoq anak lipas buat lintasan segak lak right on my own table..trus terjerit but mujur org kiri kanan xperasan.hmm..

 Then ah , sy tukar la view sy dari dok pandang sebelah kanan yg kotor tu then pandang sebelah kiri pulak..Ya Allah , sama je view nyer.lagi kembang tekak adela..elok2 je si cleaner main campak2 je plates kat tong sampah belah kiri saya..Homaiiiiii....Bru perasan tempt mkn ni dikelililngi tong sampah..Sya lak xperasan sebab da mlm.Sy rabun mlm ok;(..Hmm , hati n mud dah terbang2 kt mn xtaw..mmg terus hilang mud..mood mrh lak dah mari..En.tunang dah fhm kot..so sy tggu dia settle mkn nasi grg cina dia..then terus made a move..Hmm..sambil brjln dgn perut still rs lapar ni , dlm hati ni da dok bebel2 sorg2..Xmo la den pi tempat ni lagi even the sotong goreng is sooo sedap..but..xpela...yg penting kesihatan n kebersihan diri kena jaga.. Da la perut ni jenis sensitive..:(..

As for the conclusion , my last night dinner was a total wreck which had been jeopardized by the dirtiest view i've ever seen..So far mkn kt stall2 xpenah la nmpk sekotor ni;(.Da la mahal-amek kesempatan harga brg naik kot, pastu kotor..hmm.Total lost mkn kat situ pon smlm dgn teh ais, nasi grg cina n sotong goreng is rm20..ni baru my tunang je yg mkn..saya just tumpang mkn nk hilangkn kempunan jek.If sy mkn , sure it will be more than rm20..haiyaaa..sepuluh kali sy prefer mkn kt Delifrance or Dome.;(..

Balik umah kelaparan..but trus tdo sbb 'merajuk n terkejut' dgn experience tadi..belum tdo da dpt nightmare!:(

Nasihat sy , nnt if nk pi mkn tmpt camni , tgk2 le keadaan kebersihan sekeliling.. If after mkn kita jatuh sakit , hmm..mmg xberbaloi ler..utk peniaga2 kt situ , harap they will always jaga kebersihan semasa meniaga.. If x, sure pelanggan yg slowly perasan akan keadaan kotoq ni ,depa will lari..My two cents!
Salam..